Наградите Дарвин

5 септември 2009

Както е известно, знаменитият биолог Чарлз Дарвин е един от създателите на еволюционната теория за произхода на човека. Той смятал за основна движеща сила в еволюцията естествения подбор – в дивата природа по-слабите и глупави индивиди измират за сметка на по-силните и предприемчиви свои събратя, които оцеляват и създават потомство, носещо техните качества.

В съвременния свят хората не са толкова уязвими, както преди хилядолетия, затова според идеята на организаторите на конкурса, естественият подбор леко е зациклил. Сега дори и най-слабият и относително глупав Homo Sapiens при определени условия може не само да оцелее, но и да остави потомство. Изключение правят само показалите уникална глупост, довела до смъртта им, които по този начин “подпомагат развитието на човечеството, което се развива още повече без тяхното генетично наследство”.
Наградите Дарвин” се присъждат именно за “изключителен принос за подобряването на генетичния фонд на човечеството”, като по-голяма част от лауреатите получават наградите си посмъртно. На официалния сайт на наградите, създаден от американката Уенди Норткът, се уточнява, че в ежегодния конкурс могат да участват само “идиотите”, чиято глупава, но зрелищна гибел, може да бъде потвърдена документално.

 • Оскар, 29-годишен преподавател по компютърна грамотност от САЩ, загинал  при опит да извърши 2 очевидно несъвместими операции. Докато карал своята Honda Accord на магистрала № 99 в Калифорния, Оскар обработвал и някакви документи на своя лаптоп. Невероятната му глупост не останала ненаказана. Автомобилът му влетял в насрещното движение, където бил ударен от джип Hummer. Докато пътниците във всъдехода се разминали с натъртвания и драскотини, Оскар загинал на място. Най-култовият момент в историята е, че лаптопът на преподавателя останал невредим след зверската катастрофа и бил открит от полицията в работно състояние, включен към запалката на автомобила.
 • 2-ма жители на американския град Валпарайсо в щата Илинойс, решили да премерят своята мъжественост, посредством опасната игра на нерви със задаващ се срещу тях влак. Правилата на състезанието били прости – този, който остане по дълго на релсите пред композицията, печели. За допълнителен драматизъм, състезанието се провело в полунощ. И двамата мъже били твърдо решени да не отстъпват и победителят Патрик Стиф (Patrick Stiff) намерил смъртта си размазан на релсите. Влакът дори не намалил скорост, тъй като в тъмното машинистът не успял да види спорещите “мъжкари”.
 • Трима приятели в Западна Вирджиния решили да срутят стар хамбар с помощта на моторна резачка. “Най-умният” от тях, който се захванал с тежката работа с резачката, явно се увлякъл от работата. В един момент прерязал и носещите подпори на покрива и цялата конструкция рухнала върху главата му. Въпреки скъпата цена, усърдието му било възнаградено с бързото срутване на хамбара.
 • 63-годишен германец от бившите източни провинции решил да се отърве по уникален начин от опустошаваща имота му къртица. След като пробвал какво ли не, германецът прибегнал до крайна мярка – втъкнал в дупката в земята метални пръти и ги свързал с електропреносната линия за високо напрежение, с явното намерение на изпържи пакостливата къртица. За нещастие, пенсионерът, който уж бил взел предпазни мерки, сам попаднал в обсега на високия волтаж и починал на място. Той бил открит мъртъв в двора на вилата си край брега на Балтийско море, а за да достигнат тялото му, полицаите трябвало да спрат захранването на целия имот. Точната дата и час на смъртта му били установени с помощта на сметката от енергийната компания.
 • Млада двойка от Южна Каролина, 21-годишните момче и момиче, решили да правят секс на покрива на къщата си в търсене на нови силни усещания. В хода на разгорещените занимания двамата паднали от голяма височина и голите им тела били открити едва на другата сутрин от таксиметров шофьор. Двамата били откарани с тежки травми в местна болница, където починали без да дойдат в съзнание. Разследването доказало, че младежите сами решили да правят секс на покрива, но не отчели сериозния му наклон и се подхлъзнали.
 • 58-годишният Майкъл Уорнър от Тексас, собственик на малък магазин, страдал от алкохолизъм. Той обаче се наливал със спиртни напитки не по широкоизвестния способ – перорално, през устата, а ректално, т.е. през аналното отверстие. По думите на съпругата му, Уорнър бил пристрастен към клизмите и често се “наливал” по този начин, по една-единствена причина – заболяване на гърлото му пречило да приема алкохол през устата. Последният му нетрадиционен запой, за който му помагала и съпругата, обаче се оказал фатален. Мъжът изсипал в себе си две 1,5-литрови бутилки херес и се упоил до безсъзнание, но организмът му продължил да всмуква изсипания в дебелото черво алкохол и той починал от алкохолно натравяне. При аутопсията токсиколозите установили, че нивото на алкохол в кръвта му е 0,47% или 6 пъти повече от животозастрашаващата норма. След смъртта на Уорнър, съпругата му била обвинена в убийство заради престъпна небрежност, както и за изгарянето на завещанието на алкохолика месец преди гибелта му. И двете обвинения впоследствие били снети, поради липса на доказателства.
 • Жена била намерена тежко обгорена до дома си в Рим. Съседите и разказват, че тя имала навика за залива мравуняците в градината си с газ, докато пушела цигари.
 • Ужасна диета и липса на проветрение станала причина за смъртта на човек, задушен от собствените си газове. Аутопсията показала наличие на голямо количество метан в организма му. Той се хранил само с боб, зеле и още няколко продукта. Той умрял в съня си, тъй като всички врати и прозорци били затворени. Трима спасители, дишали от въздуха в стаята, се разболели, а един постъпил в болница.
 • 47-годишният Кен Чарлз Бергер случайно се застрелял, когато бил събуден от телефона до леглото му. Вместо слушалката, той хванал пистолета си, който гръмнал, когато го поднесъл към ухото си.
 • Силен вятър издухал в реката автомобила на 45-годишния Виторио Луис в Неапол през 1983г. Той успял да разбие стъклото, изплувал от колата и се измъкнал на брега, където бил убит от падащо дърво.
 • Якоб Ойлиг решил да сложи край на живота си. Когато се запалил обаче се сетил, че ще го боли и скочил в близкия водоем, за да загаси огъня. Той обаче забравил, че не умее да плува и се удавил
 • Четирима души били докарани едновременно в болница: Шели Мюлер с травма на главата, Тим Вегас с лека контузия, Брайън Коркоран със сериозно увреждане на венците и Памела Клесик без два пръста на дясната ръка… Мюлер закарала мъжа си на работа и за изпроводяк, преди да го целуване, му показала за секунда гърдата си. Шофьорът на минаващо такси, Тим Вегас, се заплеснал от видяното, загубил управление и се блъснал в сградата на болницата, където зъболекарката Памела Клесик преглеждала устната кухина на Брайън Коркоран. От силния удар стоматоложката подскочила и наранила с инструмента небцето на пациента. От шока Коркоран рязко затворил челюстта си, отхапвайки два пръста на Клесик. Мюлер паднала на главата си пред сградата.
 • Сантяго Алвардо решил да ограби малък магазин за велосипеди. Тъй като било тъмно, а с ръцете се провирал през покрива, той придържал дългия фенер с уста. Точно фенерът причинил смъртта му, след като неловкия грабител паднал с лице надолу.
 • Млада французойка загубила управление над автомобила си и се врязала в дърво край пътя. Спътничката и сериозно пострадала, а шофьорката загинала. Вниманието и било отвлечено от тамагочи, което неочаквано запищяло, че е гладно. Тя успяла да го нахрани и му спасила живота, разделяйки се със своя.
 • Цирковият акробат с прозвището Од загинал на арената на цирк в северен Тайланд. Скачайки от трамплина, той отлетял настрани и бил глътнат от хипопотама Хилда, който кротко си чакал реда отстрани. Ветеринарите обяснили, че Хилда имал придобит рефлекс да хваща големи предмети с уста, и затова глътнала акробата.
 • Украински бракониер пуснал в реката електрически кабел под напрежение. Когато убитата от тока риба започнала да изплува, той влязъл да я събира, но забравил да изключи захранването и умрял. Роднините му казали, че е отишъл да лови риба, за да отпразнува първата годишнина от смъртта на тъща си.
 • Жителят на Бон Питър Грубер загинал при опит да ограби Музея на изкуствата. Виждайки приближаващата се охрана, го обхванала паника и побягнал, но завивайки рязко зад ъгъла, се нанизал на меча на една статуя. Експонатът се наричал “Оръжие на правосъдието”.
 • Сириецът Наджиб Хайет, на 35 години, се чувствал толкова щастлив, че решил … да сложи край на живота си. В предсмъртното си писмо заявил, че е съвършено щастлив, но се бои да бъде нещастен.
 • Амигдалия Балта, 86 годишна, била намерена умряла от глад в дома си на гръцкия остров Атия. А в банката оставила 350 000 фунта и колекция от 150 златни монети.
 • В Хонг Конг 65-годишната Чай Ван Хонг решила да благодари на бог за това, че снаха и се отървала невредима от катастрофа. Докато се молела в двора на многоетажната сграда, където живеела със семейството на сина си, била убита от хвърлен чувал с цимент.
 • Около 50 зяпачи се събрали на мост във виетнамския град Хошимин, за да наблюдават самоубийството на млада девойка. От тежестта мостът рухнал. Загинали 9 души, а девойката се спасила.
 • Линда Гууди от Стоунхайм, Масачузетс, отменила пътешествие с кораб, защото сънувала, че умира в машина. След няколко дни я намерили задушена в собствения си автомобил на паркинг.
 • Алпинистът ветеран Жерар Омел извършил 6 изкачвания на Еверест. Той умрял в къщата си, докато сменял изгоряла крушка, паднал от стълбата и си ударил главата в раклата.
 • 80-годишната Аделаида Мангозо легнала да спи на походно легло. Тя умряла, когато то неочаквано се сгънало.
 • В Ню Йорк Джулия Карсън починала от сърдечен удар. Поне така решили лекарите. Започнали да подготвят погребението. По време на опелото тя се свестила и попитала какво става. От шока дъщеря и починала на място.
 • Вера Червак от Прага се хвърлила от третия етаж заради слухове, че мъжът и е избягал с друга. Тя паднала право върху любимия си, който се прибирал в къщи. Тя се свестила в болница, а мъжът и загинал на място.
 • В Ню-Йорк човек бил бутнат от кола. Той въобще не пострадал, но последвал съвета на случаен минувач, който видял случката, да се престори на сериозно наранен и да потърси компенсация. Човекът легнал пред колата, която потеглила и го премазала.
 • Армандо Пинели, 70-годишен италианец, дълго спорил със съседа си кой от двамата да седне на единствения стол, под сянката на една палма. Той спечелил спора, след което дървото се стоварило върху него.
 • Кристиaн от Зимбабве имал сериозни проблеми със слоновете, които му изпотъпквали редовно реколтата. За да ги спре той решил да си откопае няколко противопехотни мини от близкото минно поле и да ги разположи в нивата си. Бил видял какви щети могат да причинят, понеже наскоро негов съсед бил убит, а на друг му бил отнесен крака и затова идеята му се сторила добра. Скорошните силни дъждове били изровили няколко. Да ама решил да ги пренася наведнъж, щото го мързяло да се размотава. Е, резултатът е ясен – 0:1 за слоновете.
 • Слоновете, както е известно, са доста големи животни и доста силни при това. Също така е известно, че могат да бъдат лесно раздразнени, когато са уморени от тежка работа. 50-годишният Прават, бачкер в дълбоката тайландска провинция, видял пет слона, изпълняващи циркови номера строени пред един будистки храм, в очакване на собственика си, който бил влязъл вътре да помоли за разрешение за представление. Гениалният бачкер решил да нахрани единия от явно изгладнелите слонове със шепа захар, но в последния момент си дръпнал ръката, после пак си я подал, и пак си я дръпнал и така двайсетина пъти. Слонът леко се изнервил и просто го промушил със еднометровите си бивни..
 • След като на полигона на националната гвардия на Швейцария приключило поредното прострелване на оръжия и поредните стрелби, била дадена команда за обезопасяване на оръжието. Млад старши-лейтенант решил да тества своите подчинени как ще реагират на внезапна атака с нож. С рязко движение и без никакво предупреждение извадил своя боен нож и се обърнал към най-близкия до него войник. Войникът обаче бил преминал специално обучение по бързо зареждане и привеждане на оръжие в бойна готовност и виждайки своя командир със свирепо изражение да го приближава, просто заредил, насочил и стрелял… Е, всичко е можело да бъде просто една добра демонстрация на бойна готовност, но лейтенантът все пак е починал. Войникът е бил освободен без да му бъдат повдигнати обвинения.
 • Кристофър, младеж на 19 години от Мичиган, се обадил на 911 и съобщил че неговият съсед го е нападнал с нож и го е пробол няколко пъти. Докато е траяло обаждането, полицаят е чул няколко крясъка на заден фон. Естествено, полиция и линейка пристигнали веднага, но заварили само мъртвия пич. Той имал 2 прободни рани – едната плитка, в гърба, и едната директно във лявата сърдечна камера. Е, тази втората очевидно е била фатална. Арестували веднага съседа, но след кратко разследване истината се оказала малко по-различна: Младокът се натряскал яко и решил да си вземе и малко добавка от близкия магазин за алкохол. Но понеже бил на 19 – естествено му отказали… видял обаче, че неговият съсед си е свил една бутилка, и за да му отмъсти, решил да се обади в полицията и да го обвини в нападение. И за да бъде по-убедителен, се намушкал два пъти с ножа – и точно след 2 мин взел че умрял.
 • Нгуен, на 21 години, докато запивал с приятели в област Ту Лиен, извадил стар детонатор, който бил намерил. Дължината му е била около 6 см, а обиколката около 8 см, което говори, че е бил за ракета… От двата края стърчала по една жица. Тъй като е бил доста стар и много кален, пичът решил, че това чудо няма да проработи. Естествено неговите приятели се възпротивили, но Нгуен решил да им докаже и захапал детонатора, и ги помолил да го включат в ел. мрежа. …е, грешал. Имал е, обаче, твърде малко време да осъзнае грешката си… според полицията експлозията му отнесла бузите и тотално размазала зъбите му. Умрял е на път за болницата.
 • Кевин, 19-годишен студент в Квебек, се напил по случай вземането на всичките си изпити, и в разгара на купона отишъл да си купи сода от 420-килограмова машина. Не можейки да преброи парите в такова състояние, той пуснал по-малко пари, отколкото трябвало. Машината не му пуснала кутийка със сода. Ядосан, той започнал да блъска машината, тя започнала да се люлее и паднала върху Кевин и го убила.
 • В Шотландските градове междуградските влакове се захранват с електричество от кабел, който се намира над вагоните, а ненужното електричество изпращат с масивен меден кабел до център за преразпределение на енергията. Крадци на жици решили да отмъкнат дебелия кабел и планът им щял да проработи, ако не бяха намерили твърде старо разписание, според което влаковете тръгват около два часа по-късно. В резултат на което, в момента в който докоснали кабела, около хилядаволтов ток изпържил телата им.
 • 16 души от племе в Северна Гана си поръчали да им направят магия, която да ги направи безсмъртни срещу куршуми. После един от тях предложил магията да бъде пробвана, друг от племето взел една пушка, насочил я, стрелял и познайте – първият умрял. Ядосаните приятели отишли при магьосника, който им обещал че магията му е безотказна, и го пребили, защото той отказал да им върне парите.
 • Магистрален патрул от Аризона забелязал пушещи метални останки, вградени в скала, надвиснала над един завой. Останките наподобявали сцена от самолетна катастрофа, но били от автомобил… Ето какво е заключението на екипа по съдебна медицина: Изглежда някой се е сдобил с JATO (Jet Assisted Take Off), което всъщност е солидна ракета, която се използва при тежкотоварните военни самолети, като им дава допълнителна тяга, когато излитат от по-къси писти. Та този „някой“ (полицията продължава да работи по установяване на самоличността му), е карал Шевролет Импала в пустинята, докато е стигнал до широка и права отсечка на пътя. След това той е монтирал JATO-то към автомобила си, качил се е отново, дал мръсна газ и запалил JATO-то… Фактите, доколкото могат да бъдат описани, са че операторът на 38-годишната Импалата запалил JATO-то на около 5 километра от мястото на катастрофата. За това говори изгорелият и разтопен асфалт на тази позиция. Едно нормално функциониращо JATO развива максимално ускорение за около 5 секунди. Това е накарало Шевролета да развие свръхскорост от 563 км/ч и е поддържало максимално ускорение за около 20-25 секунди. Шофьорът (или по-скоро ПИЛОТЪТ) най-вероятно е изпитал G-сили, обикновено запазени за пилот на F-14 в бойни условия, които най-вероятно са го направили напълно индиферентен към случките след този момент. Както и да е, автомобилът е бил на магистралата в продължение на около 5 км (15-тина секунди), преди шофьорът да натисне спирачките, с което напълно ги е разтопил – както говорят дебелите черни следи по повърхността на пътя. След това се отделил от земната повърхност за допълнителни 2,5 км и се е срещнал с твърдата скала на височина от около 38 метра, оставяйки опушен кратер с дълбочина 1 метър в скалата. Голяма част от останките на шофьора е неидентифицируема. Въпреки това, малки парченца от кости, зъби и коса са били извлечени oт кратера от експертите. Допълнително късчета нокти и костици са били намерени и в останките, за които се предполага, че са от волана.
 • Служители в склад в западен Тексас забелязали мирис на изтичане на газ. Ръководството благоразумно евакуирало цялата сграда и се погрижило за всички потенциални източници на експлозия: светлини, електричество… След като сградата била евакуирана, пристигнали двама техници от газовата компания. Те влезли в сградата и открили, че било изключително трудно да се придвижват вътре, поради непрогледната тъмнина. Свидетелските показания по-късно описват сцената, как единият от техниците бръкнал в джоба си и извадил малък предмет, удивително напомнящ на запалка. След употребата на запалковидния предмет последвала експлозия, след която парчета от склада били открити на 5 километра от епицентъра. От сградата, както и от склада, не била останала и следа, но запалката била намерена абсолютно незасегната от експлозията…
 • Мъж от Алабама починал от ухапване от гърмяща змия. Изглежда че той и негов приятел играли на „народна топка за 2-ма“, като вместо топка използвали змията. Приятелят, без съмнение бъдещ кандидат за Наградите Дарвин, е настанен в болница…
 • 22-годишен американец бил намерен мъртъв, след като се е опитвал да използва пипала на октопод за бънджи скок от 21-метров железопътен мост. Според полицията във Феърфакс, Ерик Барсиа усукал бънджи-въже от пипалата, завързал единия му край за краката си, а другия за моста, скочил и се размазал на паважа. Според говорителя на полицията, Ерик е бил сам, тъй като колата му е била открита паркирана наблизо. Не можем да гадаем дали изплетеното въже би издържало теглото му, тъй като според експертизата, причината за инцидента е, че дължината на въжето е била по-голяма от разстоянието между моста и паважа…
 • Трима бразилци летели в лек самолет на ниска височина, когато се приближил друг самолет. Изглежда че бразилските „камикадзета” са решили да се избъзикат с натрапниците, но изгубили контрол и самолетът им се разбил. Те били намерени мъртви в останките на самолета, със слипове смъкнати до глезените…
 • Млад канадец се чудил как да се намота и тъй като нямал пари за алкохол, смесил газолин и мляко … Не е учудващо, че получената субстанция го поразвълнувала и той започнал да тича с напитката в ръка из къщата, докато минал през камината. В резултат на експлозията, той и сестра му били убити на място, а къщата опожарена.

Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)