В какво да инвестираме по време на криза

20 ноември 2010

Каквото и да разправя Станишев, очевидно е, че финансовата криза дойде и в България. И въпреки че по стар шопски обичай правителството обяснява че “такова животно нема”, животното вече е и в нашия двор и свирепо яде от доходите и спестяванията ни. За повечето хора тази криза е проблем, но за находчивите тя може да се окаже шанс за забогатяване. Номерът е да се възползваш от ситуацията и да направиш правилните инвестиции.

Една американска поговорка гласи: “никога не инвестирай в нещо, което яде”. Дълбоки слова, родени от здравословния прагматизъм.
Но в условията на криза изпитаните формули не работят. Нужни са нестандартни подходи и някои експерти съветват да влагаме пари не в депозити, ценни книжа и акции, а в жива сила.
Ето няколко идеи за хората със свободни капитали:

1. Инвестирайте във футболисти
На пръв поглед това е рискова инвестиция, но ако имате добър усет да откривате таланти, бихте могли да спечелите добре от нея. Особено ако се казвате Емил Данчев. Вярно е, че футболист като Бербатов не се ражда всеки ден, но и в България може да се печели от трансфери. Малки суми, но редовно.
Хубавото на футболистите е, че не изискват кой знае колко големи разходи. Един хубав екип струва пет-шестстотин лева, а дневните на един играч са не повече от 100 лева – 20 за храна и 80 за чалгаклуба, в който разпуска след тежките тренировки и мачове.

2. Инвестирайте във фолкпевици
Разходите в попфолка са по-големи, но и много по-доходоносни. Достатъчно е да намерите едно относително хубаво момиче и да вложите в него две-три хиляди евро за силикон и още толкова за плейбеци. Не е нужно да се охарчвате за дрехи и автомобили. Тях силиконът ще ги купи. Винаги се намират мъже готови на бартера “свирки за парцалки”.
Ако сте амбициозен предприемач, може да пуснете в интернет и някакво домашно порно с вашата изпълнителка, което ще й вдигне хонорарите многократно.
Оттам нататък нещата са лесни – участия по фолкклубове и по спални, които носят големи приходи. Най-хубавото на тези приходи е, че за тях не се плащат данъци. Историята не познава фолкпевица, която е издавала касови бележки.

3. Инвестирайтe в мутри
Модата на яките момчета с къси вратове и блестящ интелект сякаш поотмина, но пък да влезеш в някое заведение с десетина такива индивиди около себе си продължава да носи огромен обществен престиж и повишава с около 90 процента шансовете ви да правите секс.
Разходите за една мутра са около 50-60 лева на ден за храна и анаболи. Евентуалните приходи идват от това, че винаги може да ги пратите да помолят конкурентите във вашия бизнес да се оттеглят от пазара или направо да прехвърлят фирмата си на ваше име.
Практиката показва, че конкуренцията радушно откликва на подобни молби, особено ако е със счупени колена.

4. Инвестирайте в интелектуалци
Евтина, ала твърде съмнителна инвестиция. Интелектуалците не ядат много и се обличат бедно, но постоянно мрънкат. Чрез тях бихте могли да облъчвате обществото с всякакви удобни за вас тези от сорта: “за какво ни е тоя Европейски съюз”, “Русия е най-важния ни стратегически партньор”, “нужен ни е нов закон за културното наследство”, “да освободим туризма от ДДС” и т.н.
От тези мрънкания няма никакъв ефект, защото никой не ги слуша, но пък финансирайки двама-трима интелектуалци ще добиете самочувствието на меценат-патриот.
5. Инвестирайте в политици
Ако сте решили да вложите пари в политици, трябва много да внимавате кого купувате. Добрата новина е, че почти всички са на пазара. Лошата е, че не всеки си заслужава парите.
Първо огледайте екстериора на политика, в когото ще инвестирате. Той трябва да има относително нормален вид. Ако е грозен, или пък фъфли, цената му веднага пада с около 40 процента, защото обществото няма да приема сериозно посланията му (които всъщност са ваши послания).
После се поинтересувайте от досегашната му кариера. Експерти в търговията с политици съветват да не се купуват оборотни депутати – тоест такива, които вече са минали през няколко партии. Това е все едно да си купите кола, която преди вас е имала 4-5 собственици. Щом толкова често е сменяла притежателя си, значи има някакъв дефект.
Освен това при оборотните политици винаги има риск да ви зарежат, ако някой друг им плати повече от вас. Зарязват и пари не връщат.
След като си купите политик, инструктирайте го да не се изказва по никакви въпроси, за да не се изложи. Неговата работа е само да гласува законите, които са ви изгодни и в края на месеца да си получава хонорара, за който сте се разбрали.

Както виждате, има много възможности за инвестиране в жива сила. В момента цените са паднали, предлагането е много по-голямо от търсенето и за неголяма сума може да си купите екземпляр от горепосочените професии в доста добро състояние.
Но с хората винаги има риск. Затова моят съвет е да си вземете куче. Кучетата са по-сърцати от футболистите, по-верни от фолкпевиците, по-почтени от интелектуалците и далеч по-интелигентни от политиците.

автор: Иво Сиромахов


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)