Плейлистът на една българска сватба

4 юли 2023

Плейлистът на една българска сватбаБългарската сватба си има своите стародавни ритуали, а най-важният от тях е наемането на некадърен диджей. Той обяснява, че ги разбира нещата, „аз колко сватби съм направил…“ и обещава, че ще съобрази репертоара с разностранните музикални вкусове на присъстващите, така че всички да са доволни.

И така гостите вече са в ресторанта, минали са задължителните простотии и е време диджеят да поеме нещата в свои ръце. Започва се задължително с
Haddaway – What Is Love

Диджеите обожават това старо диско, щото хем е ритмично, хем неангажиращо. Освен това сватбарите припяват на припева „Ладислав!“ Следващият гвоздей в плейлиста e
Rock And Roll Mix

Знаете го, дето почва с „камон еврибари, ка-ка-ка мон еврибари“… Това парче се пуска, за да се интегрират в танците родителите на младоженците, както и по пъргавите баби и дядовци. Само четири минути е, така че хората хем да демонстрират рок и туист уменията, си хем да не получат някой инфаркт на дансинга.

След рокендрола диджеят преценява, че вече е време за тежката артилерия и пуска
Stelios Kazantzidis – Barba Yanni

Да си дойдем на думата. Ние балканци ли сме, или кво? А и всеки от сватбарите има мили спомени как се е правил на куче с узо и калмари на Халкидики. Тия, които вече са по-напреднали с алкохола, се опитват да танцуват нещо, което според тях е „сиртаки“, но повече прилича на движенията на патица, която внезапно е окуцяла с левия си крак и се опитва да прикляка със залитане.

След „Барба Яни“ диджеят решава да достигне пика на купона и забива
Славка Калчева – Бяла роза

Не знам какво са пускали по българските сватби, преди да излезе тоя безсмъртен хит. На „Бяла роза“ кумът повежда нещо, което трябва да е право хоро, но по-скоро е позорно полюшване наляво-надясно с преплетени крака на запотени сватбари, които така и не могат да хванат стъпката. По време на песните диджеят се провиква по микрофона с отработени фрази: „Пий, куме!“, „Яж, вуйно!“, „Пръдни, сватя!“ и т.н.

Приятелите на младоженеца усещат, че сватбата върли леко тъпо, затова се опитват да повдигнат духа, като пускат
Def Leppard – Two Steps Behind

С това парче искат да намекнат на тая неприятна кифла булката да не се отваря много-много, щото те са тия, които наистина обичат младоженеца и го знаят от ей такъв. И ако той не си извоюва правото поне веднъж седмично да се измъква от жената и да трещи с пичовете, значи е пълен чехльо.

Приятелките на булката отвръщат на удара с
The Weather Girls – It’s Raining Men

С това парче искат да отправят две послания.

Първо – към приятелката си, че животът ѝ не е свършил с тая сватба, щото както се пее в парчето отвсякъде валят мъже. Затова е най-добре тя да продължи да си бръмчи по пичове, вместо да готви мусака и да пуска перални за тоя мухльо.

Второто им послание е към младоженеца – как можа да избереш баш нея, при положение, че ние сме ебахти яките мацки. За да го докажат, се раздават докрай на дансинга, друсат цици и въртят задници като за последно.

Бащата на булката влиза в мача и решава да покаже на цялата рода какъв рокаджия е. Но диджеят е на мнение, че най-здравите резачки на AC DC може и да не се възприемат добре от по-консервативната част от гостите. Затова стигат до компромис –
Bon Jovi – It’s My Life

На това парче скачат неговите набори – уморени чичаци с шкембета, които се правят, че свирят на несъществуващи китари. Тъжна история.

Бащата на младоженеца е леко засегнат от тия западняшки глупости и решава да върне купона в балканското русло с
Mile Kitic – Kilo dole kilo gore

Всички скачат на дансинга и започват да въртят самоотвержени гюбеци. Освен бащата на булката, който гледа лошо.

Диджеят усеща, че нещата отиват на бой и решава да потуши напрежението между двата рода. Затова пуска позитивната песен
Фамилия Тоника – Здравей, как си, приятелю

На това парче дядото на булката кани на танц бабата на младоженеца и я полюшва в дискретен блус. „Важното е младите да се обичат, пък ний ще помагаме с квото можем“, философски обобщава по време на танца бабата.

Кумът е фен на хип-хопа и отива при диджея с настояване да пусне някой рап, за да разчупи малко нещата, щото купонът умре. Оказва се обаче, че диджеят е спрял някъде в 80-те години на миналия век и единствения рап, който знае, е
M.C. Hammer – U Can’t Touch This

Настроението се сговнява още повече. В отчаян опит да вдигне градуса на настроението, диджеят пуска пак
Славка Калчева – Бяла роза

Заради огромните количества изпит алкохол второто хоро е още по-жалко от първото. Булката вече е в истерия. Дърпа настрана младоженеца и му изкрещява: „Ако още веднъж братовчеда на баща ти ми каже, че имам много хубав задник, аз си тръгвам, заклевам се“.

Идва ред на бавните парчета, за да се поуспокоят страстите. Диджеят пуска задължителното
Jason Donovan – Sealed With A Kiss

Две-три двойки се клатят уморено на дансинга.

Бащата на младоженеца вече е на четири ракии и три бири и влиза в остър спор с чичото на младоженеца. Според бащата на младоженеца Путин е велик човек и само той може да спаси света от тия джендъри-мендъри и гейове-мейове. Чичото на булката, който вече е на осем уискита и два коняка, казва на бащата на младоженеца, че е комунист. Бащата на младоженеца обидено заявява, че винаги е гласувал за Бойко. „Стига сте говорили за политика“, опитва се да ги спре майката на младоженеца. „Млъкни, ма!“, отрязва я съпругът ѝ и продължава да развива теорията си, че единствената ни надежда е Путин. За да докаже тезата си, поръчва на диджея
Земляне – Земля в илюминаторе

Но вече няма сили да излезе на дансинга. Реве я гороломно от масата си.

Приятелките на булката я осведомяват, че мъжът ѝ цяла вечер гледа по много неприличен начин кумата. Булката избягва в тоалетните и се разплаква. Приятелките ѝ идват с нея да я успокояват, но вътрешно ликуват – ето, нещастна е.

Диджеят вече е под жесток натиск от всички гости. Всеки иска нещо различно. Той обаче е професионалист и ги отсвирва с лъжата „Имам плейлист, одобрен от младоженците“. Гостите почват да го псуват на майка и да го заплашват с физическа саморазправа. За да им отмъсти, диджеят пуска
Тони Димитрова – За тебе хората говорят

Бабата на младоженеца ведро припява.

Идва моментът, в който диджеят вече е отнесъл толкова псувни, че се отказва да дирижира доброто настроение и оставя всичко в ръцете на пияните сватбари.

Това води до странна китка – последователно звучат Judas Priest, Шабан Шаулич, Depeche Mode, Стефан Вълдобрев и Metallica.

Младоженецът повръща в една от саксиите в ресторанта.

Настроението на всички се е скапало тотално.

автор: Иво Сиромахов


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)