10 приказни героя, които ме кефят

23 септември 2009

10 приказни героя, които ме кефят
Вярно, че вече сме големи за детски приказки, но също така е вярно, че в тях има доста полезни неща, които понякога можем да си припомняме. Затова ви предлагам да се върнем назад във времето и да погледнем на приказните герои с други очи…

1. Третото прасенце
Докато двамата му розови и не особено умни братя строят някакви подобия на къщи, третият свинчо прави нещо по-важно – мисли. И измисля, че къщите са най-здрави, когато са от тухли. Кефи ме, защото, докато другите двама се забавляват (вероятно грухтейки щастливо при вида на някоя мис Пиги), той предпочита да работи повече, за да може после да си живее щастливо в здравата къща. Ето това се казва предвидливо прасе!

2. Аладин
Той е чистник, който променя живота си, забърсвайки една стара лампа. Това ме кара да си мисля, че не е зле и аз да избърша праха от всички лампи, които намеря – все пак не се знае от коя ще изскочи могъщ джин (с или без тоник или просто добрия горски дух на алкохола), готов да направи всичко за мен.

3. Принцът от „Спящата красавица”
Той не е никак глупав. Попада в замък, пълен със спящи хора, и не се заглежда по някоя възмръсничка готвачка, ами намира точно принцесата. Освен това, виждайки красива заспала жена, не си губи времето в разсъждения в стил „защо тя спи” и „какво се е случило”, а пристъпва към същината и я целува. (А ако тя не се беше събудила, кой знае какво още щеше да натвори!) Така се прави!

4. Котаракът с чизми
Той е моят моден идол! Съчетанието между дрехи тип естествен котешки косъм и високи чизми направо размазва. Да не говорим за уменията му на PR – разказвайки колко е богат господарят му, докато той изобщо не е, му печели цяла царска дъщеря. И аз съм се опитвал да пъхна котка в чизми, но тя не схвана идеята и реагира доста бурно. Глупава котка!

5. Третият брат
Нали си спомняте за златната ябълка и третия брат, който я пази последен? За да не заспи, той се поряза и поръси раната си със сол – ето това се казва мъж! Хем му се възхищавам, хем развивам комплекси, защото аз не бих се решили на такъв мазохизъм, както и никога, ама никога не бих тръгнал след Ламята, спящата красавица е друго нещо!

6. Али Баба
Той е моят идол, защото показва колко е важно да си знаеш паролата. Докато глупавият му брат забравя простичката дума „Сезам” и плаща с живота си за това, нашият човек демонстрира добра памет и забогатява – какво повече да иска човек?

7. Седемте джуджета
Кефи ме чувството им за собственост. От тях съм запомнил една велика реплика: „Кой ми е ял от паничката?” Така де, това, че сме си оставили паничката без наблюдение, не значи, че някаква си Снежанка може да яде от нея! Пък и колко версии има за това какво се е случило вечерта, то майтап, майтап, ама във всеки майтап има известна доза истина, isn’t it?

8. Принцът от „Пепеляшка”
Той е хипер оригинален – като вижда, че любимата му бяга и си изтърва обувката, вместо да я замери с нея и така да я спре, той избира къде-къде по сложен начин. Тръгва да мери обувката на всички девойки в страната. Явно обаче царството му е било доста малко – не е имало и две жени с еднакъв номер на обувките… (Или Пепеляшка е имала много… хмм… особени крака…)

9. Бременските градски музиканти
Да, знам, че магаре, куче, котка и петел малко трудно се вписват в идеята за музиканти. Но мен ме радват, защото са избягали от господарите си, които са ги тормозели, и са тръгнали да правят изкуство. Това се казва свободен дух!

10. Дядо и ряпа
И двата персонажа ме кефят с упоритостта си – единия не ще да излиза, а другия го вади със завидно постоянство, даже включва в операцията всички хора и животни, за които се сети. Няма значение, че става дума просто за един зеленчук – усърдието си е усърдие, дори крайната му цел да е салата от ряпа към бобеца!


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)