Странни имена

7 септември 2009

Някои родители изпитват особен порив към творчество, когато тръгнат да избират име на детето си. И по различни причини – политически, икономически или просто от криво разбрана екстравагантност децата им после трябва да живеят с тези имена. Добре, че имат право да си ги сменят.
Ако си португалска кралица, едва ли някой ще ти се подиграва, че се казваш Мария да Глория Жоана Карлота Леополдина да Крус Франсиска Хавиер де Паула Исидора Микаела Габриела Рафаела Гонсага да Аустрия е Браганса.
Ако обаче просто решиш да кръстиш детето си с дълго име, не можеш да се сърдиш, че на хората ще им прави впечатление, че в официалните документи на това дете ще му трябват няколко страници. Такъв е случаят на едно момиче, на което за по-кратко му викат Азбука. Причината – родителите й са й дали 26 имена, по едно с всяка буква от английската азбука. Това се е случило около началото на 20 век, а името на жената било Анна Берта Сесилия Диана Емили Фани Гертруд Хипатия Инес Джейн Кейт Луиз Мод Нора Офелия Прудънс Куинс Ребека Сара Тереза Юлисис Винъс Уинифред Ксенофон Йети Зино Пепър (Пепър е фамилията). На кратко, Алфабет Пепър.
Други родители пък, щом си харесат някой актьор или група, решават, че трябва да закачат предпочитанието си като камък на шията на детето си. Така едни родители кръстили дъщеря си Металика, а други – Крийдънс Клиъруотър Коуто (Коуто е фамилията, а момчето е бразилски футболист).
Футболно име пък има J.P.F.C. Уестууд. Той обаче поне сам си го е сменил в зряла възраст. Понеже е фен на футболен клуб „Портсмут” от дете, той решава да отрази това в името си и се прекръства на John Portsmouth Football Club Westwood. Той е един от най-известните английски футболни фенове, при това е познат като страстен, но мирен почитател на играта.
Друга дама, която доброволно си е сложила странно име, е Карин Робъртсън. Тя е активистка на PETA и е решила да рекламира вегетарианския сайт на организацията, като се прекръсти на него – Goveg.com. От 2003 до 2006г. тя се казва така, след което се връща към нормалното си име, решила, че вече е предизвикала достатъчно интерес.
Да се върнем обаче на онези, които нищо подобно не са си избирали и просто са се появили с някакво странно име на този свят. По време на комунистическия режим в Монголия са обичали да слагат политически имена на децата. Популярно име е било Мелсчо. Кое му е странното? Ами, че е образувано от първите букви на имената на Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и Чойбалсан (последният е лидер на комунистическа Монголия). Това обаче сякаш не е достатъчно доказателство за лоялност към партията и държавата и някои родители отиват по-далеч, като кръщават децата си Сесеер (от СССР).
През 2007г. светът е различен и децата не се кръщават на политически образувания, а на други неща. Мексиканска двойка се запознава в чат на Yahoo! и, както можем да се досетим, кръщава детето си Yahoo.
Друга двойка, само че в Англия, дава на детето си име, което трудно може да се характеризира: Depressed Cupboard Cheesecake (Депресиран Шкаф Чийзкейк или нещо подобно, в зависимост от вложения… хм… замисъл.) Да имаш за първо име „Депресиран” сигурно не е много весело.
През 1995г. в САЩ става много популярен един човек, който за не англоговорящите сигурно има съвсем обикновено име. Обаче, ако го видиш написано, не може да не те напуши смях. Той се казва Dick Assman и въпреки че самият той произнася фамилията си „Узман”, това не помага много. Все пак човекът е приел с чувство за хумор интереса към себе си, интервютата и участието в шоуто на Дейвид Летърман.
Известните хора също понякога имат странни имена. Кондолиза Райс например, освен че има фамилия, която значи „ориз”, си има и интересно малко име. Condoleezza е погрешно изписване на музикалния термин ‘con dolcezza’. На италиански това означава „със сладост” (т.е., за музикално произведение – да се свири „със сладост”).


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)