Любопитни факти за Facebook

1 юли 2011

Любопитни факти за Facebook

  • Основател и изпълнителен директор на Facebook е 20-годишният тогава Марк Цукерберг. Марк и 3-ма от неговите съквартиранти създават Facebook по време на обучението си в Харвардския университет. Сайтът бележи началото си на 4-ти февруари 2004 година, като първоначално е стартиран направо от колежанската им стая. По късно… Списание Форбс нарича Марк „най-младият в света self-made милиардер“, със състояние на стойност около 1,5 милиарда долара.
  • Първият инвеститор на Facebook е 41-годишният американски предприемач и съосновател на Pay Pal Питър Тиел. Tой заявил първоначалната си инвестиция в социалната мрежа през юни 2004г., като вложил 500 000 долара и, доколкото е известно, Питър все още притежава акции на Facebook. Още нещо… Според Форбс Питър Тиел също е self-made милиардер.
  • Следващата голяма компания, която получава шанса да инвестира във Facebook е Accel Partners. През май 2005г. компанията прави инвестиция от 12,5 милиона долара. Веднага на следващата година, през април 2006, Greylock Partners инвестира 25 милиона долара във Facebook.
  • В рамките на 3 години след стартирането си, Facebook избутва конкуренцията и става най-голямата социална мрежа в Интернет. Разбира се има и дебати и според някои други източници, се нарежда на 2-ро място. Към края на 2007г., след като всички други големи компании инвестират във Facebook, Microsoft прави контакт със собствениците на сайта и предлага инвестиция в размер на 500 милиона долара, в замяна на 5% дял в дружеството. Собствениците на Facebook първоначално отхвърлят предложението, но на 24 октомври 2007 от Microsoft обявиха, че са закупили 1,6% от Facebook за сумата от 246 милиона долара.
  • През декември 2007г. до около края на месец януари на 2008г., Facebook отчете първия си спад на посетителите през 4-годишната им история, който се дължи най-вече на прилагането на спам в рамките на сайта. Същото проучване показа, че Facebook има дневно над 70 милиона активни потребители.
  • Повечето хора, които имат регистрация в Facebook /си мислят че/ знаят броя на снимките си, на публикациите си и тези на своите приятели и т.н., но дали знаете, че ежедневно снимките, качени на сайта, са над 14 милиона? Освен това името на социалната мрежа, винаги е било „Facebook“, но през август 2005г., официално стана Facebook.com, когато закупуват уеб адреса за сумата от 200 000 долара.
  • Не е ясно как е станало, тъй като нито Google, нито Yahoo са се чувствали застрашени от стремглавото развитие на социалната мрежа, може би да са прозрели начин, по който те да направят масови печалби, но в края на септември 2006 година след преговорите с Yahoo, се носят слухове, че те предлагат 1 милиард долара да изкупят Facebook. Отговорът на Google не закъснява… и е предложение за 2 милиарда долара. Собствениците на Facebook осъзнават, че ще изкарат повече пари в дългосрочен план и отхвърлят и двете оферти.
  • През март 2008 Facebook има над 500 служители на пълно работно време. Общата стойност на компанията, според някои източници, вече надхвърля 15 милиарда долара.

Не е никак лошо за сайт, създаден от момче в стаята на общежитието, стартирал като училищен проект. ;)


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)