Знаете ли, че…

20 юни 2010

 • Знаете ли, че Александър Греъм Бел, изобретателят на телефона, никога не е телефонирал на неговата съпруга или майка, защото те и двете били глухи.
 • Знаете ли, че ако в спалнята ви няма телевизор с половинката си ще правите най-малко двойно повече секс?
 • Знаете ли, че Адолф Хитлер искал да стане архитект, но не успял да се класира на входния изпит в училище по архитектура във Виена.
 • Знаете ли, че Адолф Хитлер е имал само един тестис.
 • Знаете ли, че най-голямото автомобилно задръстване на всички времена станало през април 1990 година на границата между бившите Източна и Западна Германия. В колоната чакали 1 500 000 автомобила.
 • Знаете ли, че широко известно е мнението, че хората смъквали кръвно докато милвали своите пухкави котараци. Когато отдаваме поредната порция ласки на своята любима котка в организма ни се стимулира производството на ендорфин (хормонът на щастието), а той е известен с това, че смъква кръвното налягане.
 • Знаете ли, че мъркането е причина за деветте живота на котките. Удивителното явление осигурявало спокоен живот на писаните до дълбоки старини. Обикновената домашна котка мъркала с честота между 22 и 24 херца. Специалистите установили, че тези вибрации спомагат за бързото възстановяване на котешките клетки.
 • Знаете ли, че 54-годишният Си Шун (Xi Shun) от китайската провинция Вътрешна Монголия (Nei Mongol) е вписан в Книгата на “Гинес”, като най-високия жив човек в света. Шун е висок 236,1 см.
 • Знаете ли, че повечето специалисти смятат, че родината на шаха е Индия. Оттам се пренесъл в Персия и Арабия и дошъл в Европа. Правилата на тази игра претърпели многократни промени. Последните от 1550 г. важат и до днес. Имената на фигурите отразяват житейските привички на XVI век. Рокадото – размяната на мястото на топа и царя, е било наречено така по името на топа на древен персийски рок. Рок е била почитана птица от легендите, но за връзката й със шаха няма обяснение. Изразът „шахмат“ идва от арабското „ал-шах-мат“, което означава „царят е мъртъв“. Въпреки многобройните години интелектуалната игра се е запазила като любима на много хора.
 • Знаете ли, че истинската си поява съвременният сутиен дължи на нюйоркчанката Мери Фелпс Джейкъб, известна по-късно като Карес Кросби. По онова време – 1914 г., модерните дами носят твърди корсети с банели, които са толкова твърди, че жените едва се движат. Преди да отиде една вечер на бал, Мери Джейкъб измайсторява заедно с прислужницата си, сутиен от няколко носни кърпи, розови панделки и конци и тръгва на танците с него.
 • Знаете ли, че една от основните функции на веждите е да спират потта и стичащите се дъждовни капки по челото към очите. Заедно с изпъкналия кокал на челото веждите могат да предпазят очите ни от ултравиолетовите лъчи. Веждите също така ни помагат в невербалната комуникация, като чрез тях изразяваме много емоции, например изненада, съмнение или интерес към представител на срещуположния пол.
 • Знаете ли, че играта „66“ в България тази игра е известна и под името „Сантасе“ и е най-старата измежду игрите с карти. Възникнала е в Германия в средата на XVII в. Друго характерно за нея е, че тя е и единствената игра, при която могат да се разглеждат изиграните вече в предишните взятки карти, за разлика от другите игри, при които това е забранено и непочтено.
 • Знаете ли, че хората, които пият алкохол в умерени количества, не само имат най-добро мислене, но и са най-здрави физически. Установено е, че тези хора имат по-развити вербални навици, памет и скорост на мисленето. Средното количество алкохол е определено по малко странен начин – от 14 до 28 “питиета” на седмица за мъжете и от 7 до 14 за жените.

Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)