Относно пералните машини

24 януари 2014

Мъж и перална машинаПрането с перална машина е проста работа.
Лично аз съм го правил няколко пъти, а един приятел пере всяка събота и неделя, докато жена му е за риба. В следващите редове обобщавам нашия опит.
Първо трябва да поставите дрехите в пералнята. Стига да разберете откъде. Често отпред има един стъклен капак, който лесно се отваря с дълга отвертка или щанга. Няма смисъл да търсите бутон за отваряне. Копчетата и бутоните на тези съоръжения – пералните са създадени по женска логическа схема и са напълно неразбираеми. По тях има нарисувани разни душчета, триъгълничета, спиралки, кофички и часовничета. Вместо: старт бутон, оборотомер, първа, втора, трета… и т.н. В краен случай – лампичка за маслото и задна.
Ако седнете да четете упътването само ще загубите време. Там е пълно с изречения като: „Пералната машина е предназначена за пране” и „Изпразнете всички джобове преди прането”… Защо да го правя? Веднъж трябваше да изпера два чаршафа. Мушнах ги вътре и по инструкцията си изпразних джобовете, пуснах машината и излязох. Да, ама като щракна външната врата на апартамента се сетих, че ключовете, дето ги извадих от панталона си, останаха вътре на масата. Други ръководства влизат в такива детайли и подробности, че описват какво ставало с дрехите вътре в барабана, как омеквали от омекотителя, преди да се втвърдят от водата. Глупости! Никой не е бил вътре да види, че после да излезе и да разкаже. Те откъде знаят? Наблюдават през стъклото като вас. Все едно, докато гледате в телевизора да твърдите, че сте видяли водещия на новините с бос крак да настъпва под бюрото колежката си от спортната редакция.
Следващото действие е поставянето на перилния препарат. Веднъж прескочих тази стъпка. Резултатът не беше много лош, накрая извадих дрехите, бяха си мокри като друг път и само дискретно намирисваха на преносени чорапи. Няма никакво значение какъв вид препарат поставяте в машината. Всички перилни прахове се произвеждат на едно и също място, но се пълнят в различни кутии. Само рекламите и цените са им различни. Мисля, при червените вина и някои видове марково уиски положението е същото.
При избора на програма винаги съм подхождал творчески. Набирам някаква комбинация от душчета, спиралки и цифрички и пускам. Онзи, моят приятел с риболова, си е записал комбинацията на листче. Даже две комбинации – едната за цветно. Като почне да пере, все едно, че сейф отваря.
Видяхте ли, колко е лесно! Ако сте следили мисълта ми и сте изпълнили всички стъпки дотук, натиснете старт бутона, пералната машина ще заработи тихо като френски дизел и вие ще изпитате радостта от прането.
Не по-малка радост примесена с учудване ще изпитате, когато изваждате изпраното.
Знае се, че извадените от пералнята дрехи никога не съответстват по цвят и размери на предварително поставените. С възхищение разглеждате червената си риза, която е придобила чудесен и неравномерен лилав цвят. За разлика от панталоните, които са започнали леко да напомнят модерното за сезона розово, но не толкова натрапчиво. Някои ризи рязко, но затова пък равномерно са намалили размерите си. Тениските са станали толкова големи, че облечени в тях изглеждате доста по-слаби.
Съвсем малки проблеми има с чорапите. Като правило броят на извадените от пералнята чорапи не съответства на броя на поставените. И винаги е нечетно число. Много често остават три различни, които не са от един чифт. Полезно би било, ако се създадат такъв вид генно модифицирани чорапи, които да пълзят неудържимо един към друг, докато се съберат заедно. Намирал съм на дъното на пералнята чорап, който никога не съм поставял там, даже не го познавам. Чорапи могат да се намерят на най-невероятни места. Веднъж намерих един – пъхнал се в горното джобче на сакото ми и се преструва на носна кърпичка. Не бях го виждал от два месеца. Още беше влажен от прането.
Накрая проверете цялата вътрешност на пералнята. Винаги се намират по някоя стотинка, копче, нокторезачка или добре изпрани и омекотени два лева здраво залепени за личната ви карта.

автор: 4i40


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)