Спортна психология

4 август 2009

Имате проблем? Пишете! Ние имаме специалист

Драгомир Симеонов не е завършил психология. Той не е работил дълги години в областта на психоанализата и не познава подробно практиката на никой от големите умове в тази област. Малко от неговите съвети имат смисъл и почти е изключено да разреши какъвто и да е емоционален или психически проблем. Ето защо възложихме на него да отговори на някои от най-странните писма, които получаваме в редакцията на „7 дни спорт“. Очакваме вашите въпроси.

Не ми дават шанс за реализация
Намерих си много хубава работа в Италия. Колегите са чудесни, държат се мило с мен, шефът не ме преуморява – оставя ме да си почивам. Казват ми, че има време, ще получа своя шанс за реализация. Времето обаче си тече и ето че се появи проблем. Започнах да пълнея. Не ям много, но явно обездвижването в службата си оказва своето влияние. Първа го забеляза приятелката ми – сравнително известна певица. Тя обаче ме успокои, че е с мен не защото съм слабичък, а защото съм богат и известен. После го забелязаха някои мои верни фенове, които не пропускат да си купят списание с мен на корицата. В момента в България списанията се изтрепват да ме слагат на първа страница. Най-много ме заболя обаче, когато вестниците в Италия също писаха, че съм надебелял. Знам каква е причината – не получавам достатъчно шансове за реализация. Какво да направя, че да ме забележат? А знаете ли бърз начин да отслабна?
[email protected]

Скъпи Валери,
Рано или късно на новата ти работа ще ти се отдаде възможност да се проявиш. Имай търпение и не бързай. Освен това тук си достатъчно популярен и без изобщо да се налага да работиш. Какво ги интересува списанията дали играеш. Що се отнася до отслабването, научихме, че планирате брак с твоята приятелка – певицата. Нямаш място за притеснение. Тя знае как да стопи човек, да не говорим за спестяванията му. Бъди здрав!

***
Лъже ли ме, че е вратар
Неотдавна се запознах с едно високо и симпатично момче, мисля, че се казваше Ники. Той има хубава кола, готини дрехи и най-нежните очи, които сте виждали. Направо съм луда по него. Когато сме заедно, се чувствам чудесно. Обикаляме заведенията, дискотеките, забавляваме се до късно, после отиваме у тях и правим любов. В леглото не е кой знае какво, прави пропуски, но това не е важно. Усещам, че се влюбвам. Наскоро обаче ми каза, че не можем да се видим, защото е на работа. Попитах го с какво се занимава и ми отговори, че е вратар на Левски. Нямах причини да се съмнявам. Но ето че прочетох някъде, че всъщност вратарят на Левски се казва Гошо. Попитах един познат дали Ники е вратар, а той ми каза буквално: „Никакъв вратар не е тоя.“ На кого да вярвам? Чувствам се объркана. Ако ме лъже, че е вратар, може би и всичко останало е лъжа в отношенията ни. Пишете ми какво да правя и как да разбера истината.
Лили, 20 г.

Мила Лили,
Името съвпада, а по описанието на външността и навиците можем да те уверим, че такъв човек наистина има в Левски. Не сме сигурни дали е точно вратар, но от време на време му дават да пази. Може да се каже, че не те е излъгал, спокойно. Нещо повече, скъпа Лили, вероятно точно за теб е мислил, когато пусна трите гола на Вердер. Три гола за пет минути! Лили, та това се нарича любов!

***
Дали ке ме купуват
Сдравеjте на целиод екип на „7 денjове спортуванjе“!
Ja сум един македонски напад, коjто са ме викналjе у Славиja на пробация. Опстановката е убава, екипецот им е бел. Изритнувах неколко кондроли и старшиот селектирувач ме е лjубил. Сопственикот оште повеке. Казуваха, дека ке ме земат пот рента от предишниjот ми клуп и после мое и да ме купат. Зошто се бават? Дали не са размислилje?
Люпчо Роналдинjодо

Драги Люпчо,
Вероятността да те купят в Славия е огромна, нямаме идея защо се бавят. Количеството на играчи от Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина в белия отбор застрашително е намаляло. Това не е нормалното състояние на клуба, така че бъди оптимист. Стискаме ти палци и ти пожелаваме приятно пътуване из българските тимове, което със сигурност те очаква, след като веднъж попаднеш на родна почва.

***
Обидно ли е да се пцова
Здра’ейти
Веднага си признавам – обичам да пцовам. Наричете го част от моя менталитет. Просто съм такава натура, по-имоционален. Не че искам да обидя някого, просто така ми идва отвътре. Работих дълги години и тук, и в Барцелона, и в други части на света и макар да не съм спирал да пцовам, никой не се е засягал сериозно. Смеят ми се, кажат ми и те нещо и продължаваме напред. Но ето че сега едно момче се обиди, а даже не съм го пцовал чак толкова. Много нежен излезе. Тряска вратите, сърди се, пищи, не ще да ме вижда вече, напусна работата. Възможно ли е да има хора, които се обиждат, като ги напцоваш?
И.

Скъпи И.,
Този въпрос препращаме към рубриката „Колонката на Стоичков“, защото, опасяваме се, и той има подобен проблем. Не че псува, но един играч излезе по-докачлив и напусна отбора, в случай че не знаеш. Току-виж и други се обидили. А иначе да се псува не е обидно. Обидно е да те псуват.

***
Къде ритам в момента
Уважаема редакция,
През лятото моят клуб ме продаде в чужбина. Много се зарадвах, беше крайно време. Покрай еуфорията от трансфера обаче не запомних точно името на новия си отбор и от кой град беше. Имах го записано на едно листче, но явно съм го загубил. Със сигурност знам, че отборът е френски, но пък собственикът е с малко дръпнати очи. Иначе момчетата са приятни, ритаме със сини екипи и имаме цифрата 38 в името. Разчитам и думата Foot. Значи храна, нали? Другото не мога да го прочета. Преписах името на стадиона: Stade Lesdiguieres. Означава ли нещо? Отборите, срещу които играем, имат още по-странни имена, като Gueugnon, Chateauroux или Libourne. Веднъж мернах отдалеч Емо Гъргоров, но може и да съм се припознал. Иначе Франция е хубава страна, ако това всъщност е Франция. Следя по интернет българската преса, но вече никой нищо не пише за мен, така че това не ми помага да се ориентирам къде съм. Моля, пишете ми в кой отбор ритам сега, защото е важно.
Ваш Христо Янев

Не се отчайвай, Христо!
Щом ти си доволен от обстановката, доволни са в стария и в новия ти отбор, значи всичко е наред. Защо ти трябва да знаеш къде риташ? Има ли някакво значение? Понякога е по-добре да не знаеш. Питаш ли го Мартин Станков как се почувства, като разбра, че играе в Хазар (Баку)?!


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)