Референдум за Сънчо

6 януари 2010

Следя с интерес дебатите относно референдума за новините на турски език. Идеята е трогателно малоумна и може би затова се радва на широка парламентарна подкрепа.

Оказа се, че най-големият проблем на държавата в момента са едни петминутни новини, които се излъчват в слабо гледано време по една слабо гледана телевизия. Почти никой не ги гледа, но те са страшна драма за целия народ. Излиза, че икономиката е добре, всекидневните обири и отвличания на хора са добре, пенсиите са супер, здравната система цъфти, само тия новини спъват прогреса и трябва да се похарчат милиони левове, за да питаме хората какво мислят по тоя въпиющ въпрос.

Аз не схващам логиката, но от друга страна като добросъвестен гражданин си давам сметка, че трябва да подкрепям всяка парламентарна инициатива. Особено ако идва от средите на управляващите. Властта трябва да се поддържа, дори когато се осира. Затова предлагам да доразвием тази идея с още няколко подобни референдума.

Не търпи отлагане референдумът за Сънчо. Докога ще търпим този подривен елемент да приспива будната гражданска съвест? И то на най-младите! Какво да очакваме от поколение, на което години наред му се повтаря от екрана: „лягайте, заспивайте”? С такива хора ли ще градим нашето европейско бъдеще?

Аз и всички истински българи от форумите сме на мнение, че Сънчо е заплаха за националната сигурност и трябва да бъде спрян веднага. Но нека не използваме тоталитарни методи, а да свикаме един референдум и да питаме хората какво мислят.

А какво да кажем за „Мелодия на годината”, която пък беше спряна въпреки народната воля? Десетилетия наред българският данъкоплатец е лишен от годишни мелодии. А после данъчните гонят певците и ги питат за приходите им. Ами какви приходи да имат хората, като няма „Мелодия на годината”, от която да ги изкарат? Не е зле да се спретне един референдум и по този въпрос, за да се види какво мисли електоратът. Защо мълчим за кулинарните предавания? Там ситуацията е скандална. Вследствие на тези рубрики хиляди хора вече са с наднормено тегло, висок холестерол, проблеми с кръвното налягане и т.н. Показването на манджи в национален ефир е едно насилие над зрителите, което трябва да бъде спряно. А как да бъде спряно? Разбира се, с референдум.

Публична тайна е, че и спортните предавания предизвикват справедливо възмущение у истинските българи. Тези предавания не се правят в съответствие с националните интереси. Едно време спортните журналисти съобщаваха за световни рекорди на български състезатели, за медали, титли и отличия, а сега вече не съобщават такива неща. Защо? Защото са злонамерени подлоги на чужди интереси и мразят Майка България! Така че не е лошо да се направи и един референдум по темата „Искате ли да има спортни предавания?” Нека хората да решат.

Освен новините на турски, голям проблем са и новините на български. Нима откривате в тях езикът свещен на нашите деди? Нима чувате родната реч омайна, сладка, на дяда Вазова? Нима долавяте ромона на народната песен? Нищо подобно. Новините се четат на един примитивен, опростачен, псевдомодерен език, който няма нищо общо с нашите корени и национална идентичност. В сегашния си вид новините на български са антипатриотични като език, следователно са заплаха за националната сигурност и трябва да бъдат забранени. Но и по този въпрос е най-добре народът да се произнесе.

Изобщо предлагам да влезем в една серия от референдуми по важни въпроси като горепосочените. Но трябва да внимаваме да не изпаднем в дребнотемие и да не правим национални допитвания по маловажни въпроси какъвто например е въпросът за мажоритарната избирателна система. Не е редно да занимаваме хората с глупости, а само с най-важното.

Референдуми до дупка!

Да живее питането!

автор: Иво Сиромахов


Още смехорийкиКоментари

  1. Angel каза:

    :cheers Аз бях предложил преди време да бъде забранен с референдум – Снегът през зимата :thumbsup http://anchog.blogspot.com/2009/12/blog-post_18.html

  2. Мая каза:

    Еее, тук вече си надминал себе си… :-PДрасни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)