Работна седмица на поддръжката

18 септември 2009

ПОНЕДЕЛНИК

8:05
Обади се потребител, че си е забравил паролата. Казах му да използва програмата за възстановяване на паролата, наречена FDISK. Блажено невеж, той ми благодари и затвори. Боже, и тези хора гласуват и шофират?

8:12
Счетоводителката се обади да ми каже, че не вижда базата данни с разходите. Давам и стандартния отговор на Супервайзора No 112. “Добре, но това работи при мен”. Нека се пени и буйства, докато изключа кафемашината от UPS-а и включа обратно сървъра. Съветвам я да опита отново. Още един доволен потребител.

8:14
Потребителя от 8:05 се обади и каза, че има съобщение „Error accessing Drive 0.“ Казах му, че това е проблем на операционната система. Прехвърлих го на подръжката на Microsoft.

11:00
Относително спокойствие за последните няколко часа. Решавам да включа телефона, за да се обадя на приятелката си. Казвам и, че родителите ми ще дойдат в града за уикенда.. Казах и да почака и я прехвърлих на портиерския килер в сутерена. Какво си мисли? Националните игри по „Myst“ и „Doom“ са тук този уикенд.

11:34
Друг потребител звъни (не се ли научиха вече). Казва че иска ACL на HR да се смени защото никой освен HR може да достъпва базата Казах му, че няма проблем. Затворих. Смених ACL. Добавих @MailSend, така че да се изпраща дo */US.

12:00
Обяд

3:30
Връщане от обяд

3:55
Събуждане от дрямката. Лошият сън ме прави раздразнителен. Ритнах сървърите без причина. Пак задрямах.

4:23
Още един потребител звъни. Иска да знае как да си смени шрифта на формата. Питах го какъв Чипсет използва. Да се обади като го намери.

4:55 pm
Решавам да изпълня „Create Save/Replication Conflicts“ макроса, че следващата смяна да има какво да прави

ВТОРНИК

8:30
Завърших четенето на лога от последната нощ. Ужасно много време ми отне за Save/Replication конфликти.

9:00 am
Шефът на поддръжка пристигна. Иска да дискутираме моето отношение към хората. Кликни върху PhoneNotes SmartIcon. “За нищо на света, много съм зает. Сложи го в календара”. Изкрещявам аз вземам няколко отчета, които (мистериозно) изчезват.. Тръгва си мърморейки.

9:35 am
Шефекип-а от R&D иска създаването на нов потребител. Казах му, че се нуждае от от форма J-19R=9C9\\DARR\K1. Казва, че никога не бил чувал за такава форма.. Отговорих му, че тя е в базата данни SPECIAL FORMS. Разправя, че никога не е чувал за такава база. Прехвърлих го на портиерския килер в сутерена.

10:00 am
Наперен женски глас от R&D иска нов потребител. Казах и, че се нуждая от номера й, департамента, името на шефа й, семейното положение. Стартирах @DbLookup в паролите, базата на Центъра по контрол на заразите и моята лична база. Няма попадения. Казах и, че потребителят ще и бъде готов до довечера. Припомняйки си урока от последната седмица “Взаимоотношения с клиенти,“ аз и предложих персонално да и доставя потребителя до апартамента й.

10:07 am
Портиерът ме спря и ми каза, че води странни разговори в килера в сутерена. Предложих му да тренира с Notes. Започва веднга. Нека гледа конзолата докато изпуша цигара.

1:00 pm
Върнах се от почивката за цигара. Портиерът каза, че телефонът продължително звънял, но той ги прехвърлял на момичето от кафето. Обичам го това момиче.

1:05 pm
Голямо вълнение! Съпорт менаджерът паднал в дупката, която се получи след като извадих плочките пред вратата на офиса. Наблегнах колко е важно да не бягаш в компютърната зала, дори и ако викам “О, господи – пожар”

1:15 pm
Development Standards Committee се обадиха и се оплакаха за някакво преименуване на имената на формите. Искайки извинение за неудобството, им казах, че ще ги оправя. Затворих и стартирах глобално search/replace using *.

1:20 pm
Мери Харнет от кафето се обади. Каза, че продължава да води разговори за „Notice Loads“ или „NoLoad Goats,“ не била сигурна, не можела да чува поради индустриалния шум. Казах и, че може би става въпрос за „Lettuce Nodes.“ Може би дистрибуторът на хранителни продукти има нов артикул? Благодари и затвори.

2:00 pm
Юристката се обади да каже, че си загубила паролата. Казах и да провери в портмонето си, на пода на колата и в банята. Казах и за радиоактивно излъчване отзад на компютъра. Предложих и да сложи тръби на всички отверстия, които намери на компютъра. Неохотно и направих нов потребител, въпреки че не искаше.

2:49 pm
Портиерът пак дойде. Искаше още уроци. Измъкнах се за остатъка от деня.

СРЯДА

8:30 am
Сърдит потребител се обади да каже, че чипсетът няма нищо общо със шрифта на формата. Казах му естествено, че е трябвало да провери „Bitset,“ не „chipset.“ Глупавият потребител се извини и затвори.

9:10am
Support менаджерът, с гипсиран крак, се върна в офиса. Насрочи за 10:00am среща с мен. Потребител се обади и иска да говори с него за ужасния съпорт. Казах му, че менаджерът има среща. Понякога животът ти дава материал направо в ръцете…

10:00 am
Извиках Луи от сутерена да ме покрие. Отивам в офиса на Support
менаджера. Той ми каза, че не иска да ме уволнява, но може да ми предложи няколко други работи. Повечето включваха земеделски инструменти в трети страни с умерени до тежки политически вълнения. И между другото, го питах знае ли за новия бъг, който взема full-text индесирани данни и ги препраща на случайни емайли от Marketing на корпоративната Web. Срещата завърши когато се протегна за клавиатурата, Web броузера, и хапчета за киселини в стомаха.

10:30 am
Казах на Луи, че върши страхотна работа. Предложих му да му покажа корпоративния mainframe PBX някога.

11:00 am
Обяд

4:55 pm
Върнах се от обяд

5:00 pm
Смяната дойде, прибирам се.

ЧЕТВЪРТЪК

8:00 am
Ново момче, Maрвин, започва работа днес. „хубаво каре“ отбелязах.
Показах му сървърното, ел-помещението и техническата библиотека. Сложих го на IBM PC-XT. Казах му да преглътне камъка, Notes се стартира и на монохромен и на цветен монитор.

8:45 am
PC-то на новия свърши да зарежда. Казах му, че ще му създам потребител. Сложих минимална дължина на паролата – 64 символа. Отидох да пуша.

9:30 am
Запознах Луи пазача с Марвин. „Хубаво каре” коментира Луи. Не е ли страхотен?!

11:00 am
Победих Луи на домино. Лиу се махна. Нещастникът бепе скрил домино в ръкава си („Винаги имам backup-и“). Потребител се обади да каже, че Accounting сървърът е спрял. Освободих Ethernet кабела от радио антената (за по-добро приемане) и го пъхнах обратно в хъба. Казах на потребителя да опита отново. Още един щастлив потребител!

11:55 am
Информирах Марвин от Корпоративна политика за 98.022.01: „Че всички нови потребители, работещи в дни завършващи с “Y”, да се наслаждават на всички аспекти на работата в корпорацията. Всеки е длъжен да осигури поддръжка и облекчение на по-старшите технически анализатори на смяна. Марвин се колебае.

Посочих му “Корпоративна политика” (съвършено изделие на труда, ако мога така да кажа). Помни това е като пица с двойна плънка без плънка! На излизане Марвин стъпа на хлопаща плочка до изхода на вратата.

1:00 pm
Oooooх! Пицата така ме приспива…

4:30 pm
Събудих се от освежаващия сън. Накарах Марвин да чете обявите.

5:00 pm
Смяната дойде. Включих, изключих HR сървъра няколко пъти (само тествах On/Off бутона…). До утре.

ПЕТЪК

8:00 am
Нощната смяна още се опитва да смени захранването на HR сървъра. Казах им, че преди да си тръгна работеше добре.

9:00 am
Марвин още не е дошъл. Решавам да започна да отговарям аз на обажданията. Спрях прехвърлянето на обажданията към Mailroom-а.

9:02 am
Оп. Потребителско обаждане. Потребител от Диес Моийнес не може да репликира. Аз го определих като слънчево изригване. Казах му да се обади на Телекомуникациите.

9:30 am
Господи, друг потребител! Те са като мравките. Казва, че е от Сан Диего и не може да репликира данни с Диес Моийнес. Казах му, че е заради слънчево изригване, но с 2-а часова разлика. Предложих му да върне времето на сървъра с 2 часа.

10:17 am
Обаждане от Пенсакола. Казва, че не може да прати майл до Сан Диего. Казах му да смени времето с 3 часа напред

11:00 am
Емайл от корпорацията до всички да спрат смените на времето по сървърите. Смених часа му и го препратих до Мулуоки.

11:20 am
Свърших @CoffeeMake макроса. Затворих телефона.

11:23 am
Мулуоки питат кой ден сме днес.

11:25 am
Support менаджера ме спря да ми каже, че Марвин напуска. „Толкова е трудно да намериш качествена поддръжка…“ Аз отговорих. Support менаджерът каза, че имал ангажимент с ортопеда следобеда и мога ли да го заместя за през уикенда. „Няма проблем!“

11:30 am
Обадих се на Луи и му казах, че голяма възможност му се отваря и той е поканен на среща този следобед. „И-е сигурно. Можеш да си донесеш енфие“

12:00 am
Обяд.

1:00 pm
Започнат пълен backup на UNIX сървъра. Пренасочих го към NULL устройство за по-бързо.

1:03 pm
Пълния седмичен backup свърши. Хора, обичам новите технологии!

2:30 pm
Хврълих един поглед в списъка със срещи на шефа. Отказах срещата за 2:45 pm. Той наистина би желал да е в тях и да почива, знаете.

2:39 pm
Обаждане на нов потребител. Искал да знае как да се свърже с документ. Казах му да стартира програмата за връзка към документитес CTRL-ALT-DEL. Казва, че PC се рестартирало. Да се обади в Microsoft.

2:50 pm
Support менаджерът се обади да ми каже, че имало объркване в офиса на доктора и ангажимента му отпадал . Каза, че отивал у дома си.. Казах му, че ще види корпоративния сайт по-късно.

3:00 pm
Някакъв новак звъни. Казва, че перодично макросът не работи. Казах му да сложи @DeleteDocument на края на формулата. Обещах да му пратя документа-притурка, на който толкова държеше.

4:00 pm
Приключих смяната на фона на всички документи на бяло. Също сложих point size to „2“ в базата с помощта.

4:30 pm
Потребител не можел да види нищо в документите. Казах му да отиде на „Edit – Select All“, натисне клавиша DEL и да рефрешне.

4:45 pm
Звъни друг потребител. Разправя, че не може да чете помощните документи. Казах, че ще ги оправя. Затворих. Смених шрифта на Wingdings.

4:58 pm
Включих кафемашината в хъба за да видя какво ще се случи. (Почти) нищо.

5:00 pm
Нощната смяна се появи. Казах им, че хъбът се държи странно и им пожелах приятен уикенд.


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)