Новият правопис

4 януари 2010

Колкото и да мрънкат пуританите, трябва да признаем че времената на възрожденския правоговор и правопис безвъзвратно са отминали. Последният пирон в ковчега им бе забит от интернет-потребителите.

Родната реч, омайна, сладка е заменена от суровия, брутален сленг на виртуалното общуване.

От езика ни изчезват думи и цели изрази, а на мястото им се появяват нови. Дружеското обръщение „байо” отстъпи пред вездесъщото „куре”, „келешът” вече е „юпи”, „момата” – „пача”.

Ако преди хората, търсещи любов, се представяха със скромното „обичам домашния уют”, днес те гордо заявяват пред световната мрежа: „мразя лицемерието и лъжата, обичам приятелите и купона, моя девиз е БАДИ 4ОВЕК А НЕ 4ОВЕ4Е”. И определят себе си с думите: aз сам мноо луда купонджиика.

Други пък залагат на патриотичните ценности и огласят интернет -пространството с бодрия призив: САБОДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!! Вече не се казва: „сполай ти, добри юначе”, а се казва: „кефиш, маафака, кефиш”.

Езикът дотолкова се е променил, че вече няма нищо общо с архаичните езикови правила, които се учат в училище. Например пълният член е изчезнал толкова отдавна от интернет-форумите, че никой не си спомня дали изобщо някога го е имало.

Крайно време е промените да се регламентират. Назрял е моментът да узаконим правописа на новия български език.

1. Буквите „ч” и „ш” отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.

2. Отпада буквата „ъ”, за да не се 4удим как се пи6е „мал4ание”, „сагласна сам” и т.н.

3. Отпада и буквата „я”. В момента е възприето тя да се изписва като „q”, но това саздава проблеми, за6тото някой я 4етат като „кю” и става мазало. По добре е да се изписва като „иа”, например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.

4. Предлагам да отпадне и буквата „й”, за6тото е са6тата като „и”. Ниакой тапанари са против и казват 4е ако махнем и краткото как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик :) кво като е вип :( ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип

5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение.

6. главните букви са пална простотиа. нема нужда от тиах. секи интелигентен 4овек се досе6та каде по4ва изреч4ението и каде не по4ва. то си е мноо ясно

7. пи6е се „незнам”, „неискам”, „нестава”, „немога”. разбрахте ли БАЛЪЦИ!!!!!

8. си4ките запетаики то4ки терета и подобни лаина триабва да отпаднат :) на кои му пука за тиа не6та?
a наи добре е направо да се мине на latinica 6toto taka sme si swiknali ebasi werno 4e po nekoi foromi ne dawat dase pi6e na latinica 6toto sa ebahti zadrastenite :( cveti cunkam te prase takowa :) nowata tupalka na koceto i raina kurti mifki :) da go duhate heitari!!!!!!!dowe4era 6e se razmajem na kupona na gecata axaxaxax gecata e golem zakleam se :) :) :) :) :) :) :) naprao neam dumi kopeleeeeee taa galena e superzle ebahti selskata pra4ka axaxaxaxax a Weso e pedal

автор: Иво Сиромахов


Още смехорийкиКоментари

 1. Мая каза:

  Лоша работа… :bg

 2. Боряна каза:

  Ужас!!! :wall

 3. Nooo каза:

  Мисля, че си се изчерпал тотално, за да стигнеш дотам, че да пускаш блудкави постове като този, Сиромахов. Последните осем години слагане на Доган не са се отразили добре нито на теб, нито на вездесъщия ти шеф. Колкото и наболяла да е темата с правописа на младото поколение, същият е следствие от политика, която ти и Дългия толерирахте, така че най-малко ти имаш право да пишеш по темата.
  Що не се скриеш някъде. Поне до следващите избори, когато неизбежно ще се появиш за да плюеш по всичко, което не е в тон с феса, който ти клати… Да, знаеш кое.

 4. Мая каза:

  Еее, защо така лошо си настроен против Сиромахов… Проблемът с правописа на младото поколение наистина е много наболял и не е за подценяване. :)

 5. Nooo каза:

  Не стана ли ясно защо?… ;)

 6. Милена каза:

  Прав е за правописа. Ако не ти пукаше, и ти щеше да пишеш неграмотно, а не го правиш, Това, че Иво не ти е симпатичен, не значи, че не е прав. Аман от неграмотни надувки, все такива ми се падат я за шефове, я за колеги!!!

 7. Валентина каза:

  Вярно, че нета е място за общуване, а не литературен форум. Но простотията и неграмотността се ширят „мноооо яко“. Много пъти се опитвах да накарам дъщеря ми да пише и на кирилица, да не си създава стереотипове и еднакво да умее да пише и на двете. Но…деца, какво да ги правим! Явно училището не е достатъчно, трябва и родителите да обърнат внимание преди да търсят вина в другите!

 8. Мая каза:

  Абсолютно! Имам усещането, че тези деца умишлено се стараят да пишат така и си мислят, че колкото по-изчанчено пишат, толкова по-отворени изглеждат в очите на приятелите си.
  :hmmДрасни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)