Как се прави PR на пендели

3 февруари 2012

Един мой познат е в бизнеса с пендели.
Не e смешно.
Пенделите не са това, което си мислите.
Моят познат ми обясни, че пенделите били важна част от всеки полилей. Те били основата, която свързва тялото на полилея с тавана.
Имало и пенделна система в трамваите. Предполагам, че тая система е въведена по времето, когато Евгени Минчев е бил ватман.
Освен това имало и асансьорни пендели. Това ми прозвуча ужасяващо. Оттогава не смея да се кача в асансьор.
Моят човек обаче не се занимавал нито с асансьорни, нито с трамвайни пендели. Специализирал се в търговията с добрите стари осветителни пендели.
Цените им били различни. Евтините били по 20-30 лева, а елитните пендели стигали до 1000 евро!
Невъзможно е да си представим свят без пендели. Те са навсякъде. И моят познат ги продава. Все някой трябва да ги продава, нали така? Няма срамен труд.
Проблемът е, че напоследък пенделите все по-малко се харчели. Дали заради световната финансова криза или заради нещо друго, интересът към пенделите рязко спаднал.
Само черните пендели се търсели чат-пат. Не разбрах защо.
Проблемът на моя познат е, че иска да уведоми обществото за нуждата му от пендели. Трябва му реклама, за да разберат хората, че ако някога закъсат за пендели – той е насреща.
Отишъл човекът в една рекламна агенция и казал: така и така продавам пендели, рекламирайте ме.
Обаче от рекламната агенция му обяснили, че така няма да стане. Пенделите били специфичен продукт и не се нуждаели от реклама, а от пиар. Само ефективният пиар можел да накара потребителите да се юрнат към пенделите на моя познат.
Разликата между рекламата и пиара била, че в рекламата призоваваш хората директно, а в пиара – индиректно. Един вид – говориш на потребителите за други неща, а те подсъзнателно започват да усещат остра нужда от пендели.
Това се наричало “пазарна сугестия”. Моят познат попитал какво е “сугестия” и пиарите му обяснили, че сугестията е нещо като внушението, само че много по-скъпо. Обикновено пазарно внушение струвало 5 хиляди евро, но за пазарна сугестия трябвало да се бръкне минимум 10 хиляди, че и повече.
След това пиарите направили задълбочен маркетингов анализ на бизнеса с пендели и установили, че пенделите се купуват предимно от мъже. Много рядко се случвало жена да купи пендел – и то само за подарък на някой мъж.
Това моят познат го знаел от опит. Но пиарите го уверили , че неговият опит няма никаква бизнес-стойност и му взели 8000 евро за маркетингово проучване, което по научно обоснован начин доказало, че пенделите се купуват предимно от мъже. Пиарите обяснили на моя познат, че най-важното нещо за всеки един бизнес е мултимедийното представяне. Това се оказало най-обикновено слайдшоу със снимки на пендели, които се сменяли на игрива музичка. За това мултимедийно представяне му взели 2500 евро.
Посъветвали го да си направи и сайт в интернет. Обяснили му, че интернетът бил глобално село и глобалните селяни яко щели да купуват пендели онлайн. За изработката на сайта www. bgpendel.com му взели 4500 евро.
След това пиарите организирали за моя познат бляскав бал, озаглавен “Нощта на пенделите”. На бала били поканени всички големи светски звезди – от Азис до Драго Чая.
Почерпили ги с шампанско и дребни хапки и провели шеговит конкурс “Мистър Пендел”. А в края на вечерта организирали благотворителна томбола. С приходите от томболата дарили няколко пендела на дом за сираци. Благотворителността много лъскала имиджа, казали пиарите.
Този бал струвал на моя познат само 27 300 евро.
Човекът взел да затъва. Вложил в пиар над 50 хиляди евро, а продажбите му не се увеличили. Дори намалели с 15 процента. Пиарите обаче го успокоили, че това е заради световната финансова криза и че просто му трябва търпение.
Ти се благодари, че работиш с такива изключителни професионалисти като нас, казали те, иначе продажбите ти щяха да паднат с поне 50 процента. Ама с нашия страхотен пиар те закрепихме.
Моят познат обаче не се почувствал закрепен. Не можел да погасява лихвите по кредитите си. Продал апартамента и колата си. Жена му го напуснала. Приятелите му го забравили.
Само едни хора не го забравили и това били пиарите. Миналата седмица те му изпратили писмо, в което го уведомили, че им дължи възнаграждение за абонаментно пиар обслужване. Те го били обслужвали от осем месеца, а месечната такса била 4 хиляди евро. Осем по четири – трийсет и две. Заповядайте в офиса да ни платите 32 хиляди евро.
И той отишъл в офиса им. Но не носел пари. Носел само една туба бензин. Излял я в офиса на пиарите и го запалил.
Сега моят човек чака присъда. И сигурно ще го вкарат в затвора, понеже няма пари за адвокат.
Един предприемач бе победен от пиарите си.
Бизнесът с пендели вече никога няма да е същият.

автор: Иво Сиромахов
източник: ivosiromahov.com


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)