България, 2109

14 юни 2012

България, 2109 година. Народът чества 100-годишен юбилей от идването на Бойко Борисов на власт. Самият Борисов е поостарял, изглежда леко уморен, но винаги живва, когато застане пред камера и уверено обяснява, че правителството му е направило много. Ето, почти е завършена магистрала „Тракия”, и дори вече щеше да е завършена, ако не беше лошото наследство от Станишев. Да, Станишев отдавна е покойник, но наследството му е живо, дори през 2109.

Всенародните тържества по случай 100-те години чудна власт се провеждат пред единственото дърво в Борисовата градина. То е единственото останало и в цяла София и затова е известно като Дървото. Пред него Лили Иванова изнася юбилеен рецитал. Мургави строители надничат от съседния недовършен строеж на огромен мол, започнат в далечната 2011 година.

В общественото устройство са настъпили положителни промени. Избирателната система е усъвършенствана до такава степен, че избирателите изобщо не ходят до урните. Партийните лидери сядат на една маса, споразумяват се колко струва един глас и който извади най-много пари, той печели изборите. Няма нужда от рейсове с гласоподаватели, фалшифициране на избирателни списъци и подобни простотии. Всичко става цивилизовано, на пазарен принцип.

В образованието започва нова реформа. Министърът предлага азбуката да започне да се учи още в гимназията, а не само в университетите. Това предложение е посрещнато на нож от учениците, които се вдигат на стачка под надслов „Не ни занимавайте с глупости!”. Оказва се, че никой от стачкуващите не може да напише този девиз, но това не е голям проблем, защото малцина са тези, които биха могли да го прочетат.
Кризата се задълбочава, когато в протестите се включва и Национален Комитет на Възмутените Родители (НКВР). НКВР настоява децата да не бъдат затрупвани с излишна информация, каквато безспорно е азбуката. В крайна сметка е постигнат компромис – в гимназията все пак са въведени дисциплините „четене” и „писане”, но само като свободно избираем предмет, без да са задължителни.

Грамотността през 2109 се счита не само за проява на лош вкус, но и се преследва от властта. ДАНС следи всички хора, за които има подозрения, че притежават книги. Те са потенциални врагове, защото може би знаят, че някога България е имала и други правителства.

Извършена е и революция в компютърните технологии. Старите клавиатури – с букви и цифри – отдавна са в историята. Новите са само с четири клавиша – усмихнато човече, намръщено човече, изплезено човече и сърце. Тези четири символа са напълно достатъчни на модерния българин, за да изрази цялата гама от мисли и чувства, на които е способен.
Националният отбор по футбол се бори мъжки, но не успява да се класира за Световното първенство, защото в последния мач на квалификациите пада от Фарьорските острови с 9: 1. Какъв малшанс!
За сметка на това пък печелим световното първенство по наднормено тегло. Слушаме химна и сълзи на гордост проблясват в очите ни, докато знамето се вдига над изстрадания ни целулит. Никоя нация вече не е по-дебела от българската!

Огромен е напредъкът в пластичната хирургия. Жените вече си правят силиконови крака и уши от винервайс. Последният писък на модата са еърбег-циците – на пръв поглед малки, но като ги пипнеш, рязко бухват до размер на великденски козунаци.

Сексът също е преминал на друго ниво. Вече е напълно безконтактен. Сядаш пред компютъра, нахлузваш едни USB гащи, включваш се в системата и се чукаш виртуално с когото си искаш. Няма болести, няма ядове, няма мърморене.

Чалгата вече има статут на класическа музика и се изпълнява не само в заведенията, но и в симфоничните зали. Най-актуалната тупалка за 2109 година е „Совалка кючек” на оркестър „Джипси Бластърите”:
Качвай се на мойта совалка
Да ти праим джедайската свалка.
Аз съм баровец – интернет провайдер
Фани ме за големия колайдер
Оп-са! Оп-са!

Разбира се има и изтънчени естети, които продължават да слушат българска попмузика. Макар и оскъдна по количество, тя по традиция е с изключително качество. Доказателство за това е фактът, че единствените две нови парчета, излезли през 2109 – „Тъжен съм до сряда” и „Космодиско” получават общо 94 награди за бг попмузика. 94 пъти изпълнителите им благодарят на майка си и баща си, на зълва си и балдъза си, като не забравят да благодарят и на правителството.

И киното е в небивал възход. Новият филм „Шебеци през октомври” достига рекордна за българското кино гледаемост – 11 зрители. За съжаление приходите му не са много високи, защото 8 от зрителите са си го дръпнали от торентите.

2109 е паметна за българския туризъм. Завършен е проектът „СуперБанскоМегаСлънчевбряг”. Двата курорта толкова са се разрастнали, че вече са се слели. Туристите чакат три часа на опашка за кабинковия лифт в Банско, после се спускат със ски до Слънчев бряг, където за 70-80 лева си наемат шезлонг и плажуват, тъй както и турчин не е плажувал.

С голям успех продължават ежегодните конкурси за месо. Титлата „Мис Месо 2109” става притежание на Златка Златкова Златкова, правнучка по майчина линия на Едната Златка и правнучка по бащина линия на Другата Златка. Новата лауреатка нашумява в светските среди с прякора Уста Златка. Не за друго, а защото е от стар майсторски род.

През 2109 капитализмът в България окончателно е победил.
Но и комунизмът окончателно е победил.
Народът добрува.

автор: Иво Сиромахов


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)