20-те най-странни съдебни искове в историята

24 октомври 2010

Съдилищата по света често се сблъскват с немислими искове и са принудени да отговарят на куриозни въпроси в хода на процеса. Ето списък на 20-те най-странни съдебни иска в историята, представен от The Times.

1. През 2004 г. Тим Дюмушел от Фон дю Лак, Уисконсин завел дело срещу телевизионна компания, която според него била виновна, че съпругата му е затлъстяла, а децата му са се превърнали в “лентяи, които знаят само как да превключват каналите”. “Смятам, че всеки ден пия и пуша, а жена ми страда от наднормено тегло, защото всеки ден през последните 4 години гледахме телевизия”, обявил възмутеният Дюмушел. Заведеното от него дело обаче така и не стигнало до Върховния съд.
2. През 2005 г. гражданка на Бразилия подала иск срещу своя приятел, който не можел да я доведе до оргазъм. 31-годишната жена от град Джундиай обвинила 38-годишния си партньор, че винаги спирал да прави секс, когато самият той получавал удовлетворение. За нещастие на незадоволената бразилка, искът й бил отхвърлен.
3. През 2004 г. немският юрист д-р Юрген Грефе трябвало да защитава пенсионерка от санкт Аугустин край Бон, от която искали да плаща данъци в размер на 287 млн. евро, при условие, че доходът на старицата не надвишавал 17 000 евро. Проблемът бил решен с едно стандартно писмо до властите, но тъй като според германското законодателство хонорарът на адвокатите се изчислява на базата на ползите, които той е донесъл на клиента си, Грефе си заработил възнаграждение от 440 234 евро, които му били заплатени от държавата.
4. През 1972 г. Кралският съд в Уейкфийлд, Йоркшир, обвинил Реджиналд Седжуик, че е откраднал гарата в Клекхийтън. Мъжът се явявал изпълнител при срутването на старата каменна сграда на гарата, след което откарал 24-те тона остатъчен материал с камиона си в неизвестно направление. Седжуик признал, че го е сторил в полза на непроследима трета страна, в резултат на което адвокатът му разбил обвиненията в злоупотреба и клиентът му бил оправдан.
5. През 2005 г. Апелативният съд на Масачузетс трябвало да даде отговор на въпроса коя сексуална техника следва да се счита за опасна. Това станало, след като при бурен сутрешен секс на дългогодишна двойка, без съгласието на мъжа, жената извършила “маневра”, довела до фрактура на половия член на половинката й, която наложила спешна операция. Съдът обаче отхвърлли иска на мъжа за нанесени щети, тъй като сексът може да е “безразсъден”, но не и “престъпно небрежен”.
6. През 2005 г. руският астролог Марина Бай завела дело за 165 млн. паунда срещу NASA “за нарушаването на естествения баланс във Вселената”. Според Бай, космическата сонда Deep Impact, която по-късно същата година трябваше да се удари в комета, за да вземе проби от образувалия се при взрива материал, щяла да извърши преднамерен “терористичен акт”. Едно от съдилищата в Москва призна иска на Бай за основателен, но астроложката так и не успя да докаже правотата си.
7. През 2007 г. индийски съд трябвало да реши дали вибриращият презерватив “Crezendo” е противозачатъчно средство или сексуална играчка. Противниците на оригиналното изобретение настоявали, че той е сексуална играчка, които се смятат за незаконни в Индия, докато според производителите му, “Crezendo” е контрацептив, който допринася за опазването на общественото здраве.
8. През 2006 г. с неочаквани юридически проблеми се сблъскал млад китаец от град Джиясин край Шанхай, който решил да обяви душата си за продажба на търг в Интернет. Впоследствие обаче лотът му бил свален от сайта на аукционната къща, с обяснението, че авторът на офертата първо трябва да получи писмено разрешение за продажбата на душата си от “висшестоящите власти”.
9. През 2004 г. съдебният разпоредител от Ню Йорк Франк Д`Алесандро завел дело срещу градските власти, след като тоалетната чиния, на която бил седнал, се взривила. Ищецът поискал от кметството компенсации за нанесени телесни повреди в размер на $ 5 млн.
10. През 2006 г. Върховният съд на щата Невада счел за законосъобразен законодателен акт в Лас Вегас, забраняващ на стрийптизьорките да се докосват провокативно до скута на клиентите си по време на еротичен танц. Казусът бил свързан с това дали въпросният закон е противоконституционен и във връзка с това неприложим. Според текста му, “никой служител на подобно заведение не трябва да милва или докосва клиент” с целта да го възбуди. След продължително обсъждане дали отъркването в скута на мъжете или докосванията на гърдите по лицето по време на танца спадат към категорията на забранените ласки и милувки, съдът счел текста за валиден, тъй като изпълнителите на закона трябва да разпознаят забраненото поведение, когато го видят.
11. През 1964 г. Финансовият съд на Канада трябвало да реши дали организационните разходи на фирма за “момичета за повикване” във Ванкувър могат да послужат като база за облагане с данък печалба. Делото било заведено от собственичката на бизнеса, след като самата “мадам” и 7 от нейните момичета били арестувани и накарани да плащат данъци. Съдът постановил, че организационните разходи за питиета и охрана на “момичетата на повикване” и др. не могат да бъдат облагани.
12. В знаменитото дело от ноември 1884 г., гледано от барон Хъдълстоун, капитан Томас Дъдли и Едуин Стивънс били обвинени в убийството на юнгата Ричард Паркър. 20 дни след корабокрушение, когато те се оказали без храна в открито море, двамата убили момчето, изяли черния му дроб и изпили кръвта му, за да оцелеят. Четири дни след това бедстващите били спасени от минаващ кораб. Дъдли и Стивънс били признати за виновни и осъдени на смърт, след като съдията отхвърлил тезата на защитата за “крайна необходимост”, но впослествие присъдата им била смекчена до 6 месеца строг тъмничен затвор.
13. 26-годишната Кати МакГоуън била вън от себе от радост, когато диджеят на Radio Buxton обявил, че за правилния си отговор на викторина с въпроси, тя печели голямата награда на състезанието – Renault Clio. Когато отишла да вземе наградата си обаче, Кати получила само 10-сантиметрова количка-моделче. Бясната слушателка завела дело за измама срещу радиостанцията и през 2001 г. съдът в Дарби Каунти постановил, че закритата вече радиостанция в Дербишър е сключила правно обвързваща сделка с госпожица МакГоуън и трябва да й изплати 8000 паунда, за да си купи истинското Renault Clio.
14. През 2005 г. румънският затворник Павел М., осъден на 20 години затвор за убийство, завел дело срещу Господ за нарушаване на договорни отношения. Според ищецът, кръщенето било сделка с Бог, в рамките на която, в замяна на редовните молитви, Всевишният трябвало да го избави от неприятностите.
15. През май 2004 г. Хетър Специалски от Кънектикът била обвинена в убийството на Нийл Еспозито. Приятелят й починал в резултат на катастрофа, когато зад волана на машината била Хедър. Според твърденията на обвинението, по време на шофиране дамата пуснала кормилото, за да прави орален секс с пътуващия до нея мъж, което станало причина за катастрофата. Еспозито бил открит със свалени панталони, но защита убедила заседателите, че той го е направил сам, за да се облекчи през прозореца по време на движение. Журито обявило Специалски за невинна и я отървало от 25 години затвор за убийство.
16. При произнасянето на присъдата на млада жена в съда в порт Аделаида в Австралия през 2003 г., съдията казал: “Ти си наркоманка и вероятно ще свършиш в някоя канавка… Това е твой избор… Не вярвам в глупостите със социалните работници. Ти измъчваш майка си и й причиняваш болка. Ти решаваш каква да бъдеш. Можеш да ходиш на работа. 7 милиона от нас го правят, докато 14 милиона като теб като теб си седят вкъщи, гледат “Дните на нашия живот”, пафкат от лулата за крак и се боцкат, и на мен ми писна да ни изцеждате докрай”.
След това съдията заключил: “Твой избор е да си наркоманка и да умреш в канавката. На никого не му пука, но ти ще умориш тази жена, която е твоя майка, дяволите да те вземат” и осъдил момичето на затвор. Тя обжалвала присъдата и спечелила, тъй като съдията не взел под внимание, че наказанието със затвор не се предвижда от закона при този тип дела.
17. През 1874 г. съдията Френсис Евънс Корниш от канадския град Уинипег осъдил сам себе си за появяване в нетрезво състояние на обществено място. Той се глобил с 5 канадски долара за неприлично поведение и се осъдил да поеме разноските по делото. Впоследствие обаче отменил глобата, отбелязвайки за протокола, че дотогава подсъдимият винаги е бил примерен гражданин.
18. През 1980 г. върховните съдии Ормрод, Дън и Арнолд от Апелативният съд на Великобритания постановили, че съпруга от Бейсингсток има пълното право да дава правото на секс на съпруга си само веднъж седмично. След края на делото журналистите попитали дали постановлението се отнася и за съпругите на върховните съдии.
19. На млад баща от китайския град Женгжу било отказано по съдебен път да кръсти сина си със символа „@“, тъй като името на момчето трябвало да може да бъде преведено и изписвано на мандарин за нуждите на администрацията.
20. През септември 2004 г. съдията А.К.М. Патабендиж от град Валасмула в Шри Ланка осъдил на година затвор обвиняемия по криминално дело Н.В.П. Аджит, заради протягане и прозявка в съдебна зала, които били счетени за обида за съда. Магистратът постановил присъдата да влезе в сила веднага.


Още смехорийки

Драсни коментарче по темата


   


:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-)